נכון שאמרתי שלא אהבתי את 'החברה הגאונה'. באמת לא אהבתי. הגעתי לסופו אתמול, ודי נשמתי לרווחה. ואז, כדרכי בקודש, הלכתי הבוקר לספרייה וחיפשתי ומצאתי ושאלתי את ספר ההמשך.
אני באמת לא מתה על איך שהספר הזה כתוב – אבל אני סקרנית לדעת מה יקרה בהמשך. זה כמו סדרת הטלוויזיה שאנחנו צופים בה לאחרונה, 'הרומן' (The Affair). אני חושבת שהיא עשויה בטעם רע, ושככל שהעלילה מתקדמת היא גם נעשית יותר ויותר הזויה – אבל אני סקרנית לדעת מה יקרה הלאה, אז ממשיכה לצפות (בינתיים הגענו למקסימום שאפשר, כי גם בארצות הברית הפרקים עכשיו מתחדשים לאיטם).
מי החברה הגאונה? לילה אומרת בפירוש, לקראת סוף הספר הראשון, שאלנה היא החברה הגאונה שלה. אני בעד לקחת ברצינות את מה שגיבורי ספרים אומרים, כי אני יוצאת מן ההנחה שהם לא אומרים את זה סתם. ובכל זאת אני חושבת שללילה יש יותר שכל, מכל הבחינות. זה כנראה לא ימנע ממנה להרוס לעצמה את חייה. ובכל זאת.
איך שלא יהיה, החברה הגאונה תצטרך לחכות כמה ימים (נראה לי שלא הרבה), כי אתמול התחלתי את 'המקרה המוזר של הכלב בשעת לילה'. מסתבר שאני די מתה עליו. אני שקועה עכשיו בהכנות לקראת שנת הלימודים הבאה, שתכלול קורס שיש לו נגיעה גם לפרגמטיקה, ופתאום גיליתי שכל התאוריות שאני קוראת עליהן בספרים המקצועיים החכמים מתממשות לנגד עיניי בספר החינני הזה. כי הפרגמטיקה עוסקת בין היתר בניסוח החוקיות שמאפשרת לשומע ולקורא לפענח מסרים סמויים, שאינם מובעים במילים – וזה בדיוק מה שהילד המקסים שבסיפור לא מצליח לעשות, והיות שהוא גם סופר-אינטליגנטי, הוא מסביר בדיוק למה. אני חושבת שאכניס את הספר הזה לרשימה של קריאת הרשות לקורס.
בכלל פרגמטיקה היא להיט של ממש בתחום הבלשנות. היא מושכת עכשיו אינסוף תשומת לב. בשל העובדה שהיא מתאמצת לנסח באופן מדעי עניינים שהם בעצם מובנים אינטואיטיבית לרוב האנשים, אני נוטה להתייחס אליה קצת בביטול, ואפילו רואה בה 'בלשנות לייט'. אני מקווה שאלוהים יסלח לי על זה מתי שהוא.
א-פרופו בלשנות: באתר של העצומות (אינסוף עצומות יש שם, באמת) התארגנה מחאה של בלשנים נגד חוק הלאום – ליתר דיוק, נגד הסעיף המבטל את מעמדה של הערבית כלשון רשמית – וחתמתי עליה. אחר כך ראיתי שעירית לינור, שדווקא אומרת לפעמים דברי טעם, לעגה ספציפית לעצומה הזאת. האמת ששלא כצפוי, לא נעלבתי, כי לא אכפת לי מה אומרים על זה (הקטנה לימדה אותי בילדותה את המשפט הבא, שאני מפעילה עכשיו בכל מיני הקשרים של החיים, בנוגע לכל מיני אנשים: 'אמא, האמת שדעתך לא חשובה'). אבל חשבתי שאנשים כנראה לא מבינים שהבלשנות של היום נעשתה מאוד מעורבת בחיי החברה מסביב (דרך הפרגמטיקה הנ"ל וגם דרך ענפים נוספים שלה), ושבלשנים באמת יודעים דבר אחד או שניים על התפקיד החברתי, הקהילתי, הלאומי והפוליטי של שפות (אם כי לא מן הנמנע שגם אנשים אחרים יודעים).
את הפוסט הזה כתבתי ישר בדף העריכה של הבלוג, בלי ניסוח מקדים וגיבוי במחברת. מה שמוכיח שוב שהעולם מידרדר והולך, זה ברור לי לגמרי.
בדיוק כמוך סבלתי כשקראתי את החברה הגאונה, ובדיוק כמוך בשבוע שעבר קניתי את הספר הבא שבסידרה. הפכםכות שכמותנו. עוד לא התחלתי – שוב בדיוק כמוך – אבל הספר ל
שאני התחלתי לקרוא הוא "אהבה אבודה" של אליסון ריצ'מן, שמישהי מנדנדת לי על ספריה כל כך הרבה זמן שנכנעתי וקניתי ואני תוהה אם זו רק אני או שיש לזה ניחוח של רומן למשרתות….
שמחה לשמוע שגם הבלשנים יצאו נגד חוק הלאום . וחושבת למצוא לי קורס לערבית מדוברת…
אהבתיאהבתי
יש כל מיני קורסים באינטרנט, אפילו בפייסבוק.
אהבתיLiked by 1 person
'המקרה המוזר של הכלב בשעת לילה' הוצג בארץ גם כהצגת תיאטרון. אחת ההצגות הטובות שראיתי בשנים האחרונות – וראיתי לא מעט הצגות. אם את חובבת תיאטרון (?), אם את אוהבת את הספר, ואם ההצגה עדיין מועלית על הבמות (?) – לרוץ ולראות. פשוט הצגה מצוינת.
אהבתיאהבתי
אני חובבת ספרים יותר מתאטרון, אבל שווה לברר. בינתיים הספר מצוין בעיניי.
אהבתיאהבתי
בהצלחה עם כרך ב' של הרומנים הנפוליטניים אני רק הערה: אם תשרדי אותו, ותמשיכי לכרך ג', הוא לטעמי הקשה ביותר לקריאה בכל הרביעייה. ועדיין בלעתי אותו על קרביו וכרעיו, והמשכתי לרביעי. בעיני שתי החברות גאונות, כל אחת בדרכה. לדעתי זו אחת הנקודות של המחברת, שיש יותר מדרך אחת לגאונות, ושכמו שאמרת, הגאונות לא ממש מגנה עליהן מנפילות וצרות.
אהבתיאהבתי
אתמול קראתי ביקורת קשה מאוד על הכרך הרביעי דווקא, שהוא זה שדווקא מסקרן אותי. מן הסתם עניין של טעם. בינתיים לא מתלהבת מכלום, אבל, כאמור, סקרנית לגבי המשך העלילה.
אני לא רואה ממש גאונות בשום מקום בעלילה – אבל אצל לילה, בינתיים, יש בעיניי חשיבה יותר עצמאית ומיוחדת, וגם יצירתית. נראה מה יהיה בהמשך.
אהבתיאהבתי
למרות שלא מאד נהניתי מהחברה הגאונה, לא סבלתי. לא ראיתי שום סיבה להמשיך לקרוא את ההמשך.
אבל כן קבלתי שני ספרים אחרים שלה, טרם קראתי ונתתי עדיפות לספר "מלאכיה נרדמו כולם" של מירה מגן (מאד אוהבת אותה).
גם לי מאד המליצו על ההצגה המקרה המוזר של… .
אהבתיאהבתי
מירה מגן עדיפה בעיניי, לגמרי. לא זוכרת על מה מדובר ב'מלאכיה נרדמו'. זה הסיפור ההוא של שפת הים? או משהו אחר?
אהבתיאהבתי
סיפור על פגישה אקראית עם נגן רחוב וגבורת הסיפור, מטלטלת את חייה ומעמתת אותה עם .
ונאמנותה לבעלה ולמשפחתה המתמודדת עם התדרדרות במצב בריאותו של האב.
אהבתיאהבתי
אני נזכרת, במעורפל.
אהבתיאהבתי
לא מדרדר , את פשוט משופשפת , גם לי זה קורה
אני כל כך כועסת על החוק הזה עם ההוצאה של הערבית מהרישמיות , מה זה השטויות האלה , החקיקות הלאומניות האלה הן הקצנה , כי הן מנסות לזקק משהו מורכב מדי שאינו ניתן לזיקוק וזה גורם לעוד הקצנה
– מעריצה בלשנות , ועוד – בכל נושא הומאני שמתעמקים בו בסופו של דבר מגיעים לרומא
כל הדרכים המלומדות מובילות
למשל – למדתי בניתוח של של ציור של והיגעתי לתיאוריות לינגוויסטיקה , ובניתוח של ציור אחר של ושל גוגן היגעתי ליונג ולתת מודע הקולקטיבי
אבל מצאתי שהבלשנות מקיפה כמעט הכל גם פילוסופיה ובטח שהיסטוריה וגיאוגרפיה ו
דרך נדידת עמים
אהבתיאהבתי
נשמט לי בדוגמא הראשונה שמו של הצייר מגריט
אהבתיאהבתי
כן, ענפים שונים של הבלשנות המודרנית משיקים לתחומים קרובים רבים, כולל פסיכולוגיה, סוציולוגיה, אפילו פוליטיקה.
אהבתיאהבתי
הרגת אותי מצחוק עם הסיום… (אני תמיד כותבת ישר בעורך של וורדפרס. המוח שלי אוהב את זה.)
המקרה המוזר של הכלב הוא ספר נפלא, נפלא, נפלא.
ופרגמטיקה זה מרתק. אני חושבת שזה מרתק אותי במיוחד מפני שיש לי נטייה לקחת דברים יותר מדי מילולי, וכל חיי אני עוסקת בתרגום לעצמי: כשאנשים נורמליים אומרים X הם בעצם לפעמים מתכוונים Y, ובדרך כלל Z, וכו'… (וזה עוד יותר ככה מאז שאני גרה באנגליה, כי היה לי המון ללמוד על איך שהאנגלים משתמשים בשפה ולמה הם מתכוונים כשהם אומרים כל מיני דברים שנשמעים לי לגמרי אחרת. ואחרי כמעט שלושים שנה כאן, אני עדיין לומדת.)
אהבתיאהבתי
זה אכן מרתק, בעיקר כשמעורבים בזה גם הבדלים תרבותיים, כמו עודף הנימוס והריחוק באנגלית, למשל, לעומת הישירות המוגזמת-לעתים של העברית.
אהבתיLiked by 1 person
אכן. היית צריכה לראות את הפרצוף של הבוס האנגלי כשהייתי חדשה כאן, כשהדו-שיח בינינו היה:
– Would you like to type this for me?
– No, I wouldn't like to. But I will.
חלק מזה זה הבדלי תרבות, וחלק זה המוח שלי שלוקח דברים מילולית 🙂
אהבתיLiked by 1 person
אהבתי מאוד את הכלב בשעת לילה, אבל את החברה הגאונה עוד לא קראתי. חשבתי שאם זה ספר שלאנשים יש דעות כל כך אמוציונליות לגביו, צריך לתת לו לנוח קצת ולהתקרר.
את ההתחברות הרגשית לדמויות וסדרות אני מכירה היטב. לפעמים, אם רק רוצים לדעת מה קורה איתם אבל לא בדיוק משנה העלילה של כל פרק, אפשר לצפות בדילוגים. עדיין נהנים, אבל זה חוסך הרבה זמן.
המשפט האחרון שלך נשמע כמו שמהו שמרת רייצ'ל לינד היתה אומרת, כנראה למרילה על המרפסת או במטבח, לו הייתה יודעת שיש בעולם בלוגים 😀
אהבתיאהבתי
רייצ'ל לינד כנראה השפיעה עליי יותר ממה שהייתי מודעת לו 🙂
אהבתיאהבתי