בסוף השבוע קראתי במוסף 'תרבות וספרות' של עיתון 'הארץ' מאמר שהיה עדיף לוותר עליו (גם על קריאתו, ומבחינתי אפילו על כתיבתו). מבקר הספרות דן מירון הציע בו ביקורת מסכמת (ומרושעת למדי) על פועלו של עמוס עוז ("עכשיו שאבק הזהב שהמטירו הספדנים על גווייתו המיוסרת… התחיל לשקוע"). מיד בתחילת הקריאה, כבר במשפט המצוטט לעיל, התחיל לצאת לי עשן מהאוזניים, והוא לא התפוגג עד עתה.
ברור לי כמובן שלא כולם חייבים לאהוב את הכתיבה של עמוס עוז, ואפילו מקובל עליי הטיעון שאנשים פשוטי-מוח כמוני אוהבים את כתיבתו בלי להבינה לעומק. אני יכולה אולי גם להשלים עם התפיסה שאפשר לשקול ולמדוד ספרות בכלים ממש מדעיים. אבל משהו במלל הארוך והמייגע של המאמר האמור פשוט הוציא אותי מכליי.
להלן כמה מעיקרי טיעוניו של דן מירון [ובסוגריים המרובעים – תגובות חלקיות שלי]:
- בכתיבה של עמוס עוז היו הרבה עליות ומורדות [שזה דווקא טיעון מתקבל על הדעת]. הרומן אותו הים, למשל, משקף מורד: זה רומן של שיממון [!!!] שסגנונו "נעשה בלתי נסבל כשהמחבר מפמפם לתוכו גם מידות גדושות של דבש לירי".
- העברית של עמוס עוז היא לא משהו: עובדה, התרגומים לאנגלית הרבה יותר טובים מן המקור, מומלץ לקרוא דווקא אותם [כן, בטח].
- עמוס עוז לא היה מספיק מהפכן, בשום תחום [אולי זה נכון. אז מה?].
- בכתיבתו יש "סוג של הגזמה ספרותית, משהו מעין בולימיה תארנית וסגנונית".
- יחד עם זאת, מצטיינת "העברית המצוינת שלו" בחיסרון אחד: האיפוק [לא הבנתי איך זה מסתדר עם הבולימיה מהסעיף הקודם, אבל נניח לזה. כשלעצמי, אני די מסכימה עם הקביעה בעניין האיפוק, רק שאני לא רואה בו חיסרון, להפך].
- היה שם גם איזה הגיג שהשווה את השמאל הישראלי למיכאל גונן ממיכאל שלי – וכפועל יוצא מזה, אם הבנתי נכון, גם את הימין הישראלי לחנה גונן מאותו רומן. אבל יש מצב שלא הבנתי נכון: בשלב כלשהו עייפתי מן המאמץ השכלי הכרוך בקריאת המאמר והתחלתי לרפרף. כך או כך, ליבי ליבי לזוג גונן, שחי חיים צנועים ואפורים, ושנגרר עתה שלא בטובתו אל תוך הפוליטיקה הישראלית המטורללת.
מודה שהתרגזתי קשות כשאותו הים תואר כמשמים. לא פחות מזה הרגיז אותי שמי שמבקר את סגנונו של עמוס עוז, כותב בעצמו משפטים מפותלים באורך הגלות, כאלה שאפילו אנשים די משכילים (כמוני) מתקשים מאוד בהבנתם.
דיגרסיה קלה:
כשהייתי צריכה – אי אז בימים – להחליט אם לבחור ללמוד לתואר שני ספרות (אנגלית) או בלשנות (שמית), בחרתי באפשרות השנייה. אחת הסיבות לכך הייתה תפיסתי (הילדותית, אולי) שעיקר עיסוקי במקצוע הספרות (אם אבחר בו) יהיה ביקורת על מה שאחרים כתבו – כלומר, על מה שאני לא בהכרח יודעת לעשות בעצמי. סביר להניח שזה באמת ילדותי מצידי לחשוב כך, אבל זה לא לגמרי תלוש מן המציאות, ולא רציתי להיות חלק מזה. אז נהייתי בלשנית.
סוף דיגרסיה.
וזה מה שמרגיז אותי עוד יותר בביקורת הזאת של דן מירון: שהוא מותח ביקורת על תוצרים שאותם הוא לא היה יכול להפיק בעצמו. ומבחינתי הילדותית – פשוט חבל על האנרגיה. יש עוד המון מקצועות שם בחוץ, אפשר בשקט לבחור משהו אחר.
מאמר מיותר, אכן. אבל על כך פרנסתם של המבקרים: עתה יבואו המבקרים של המבקרים ויצאו כנגד דבריו של מרון ואת מה שאת כתבת בתמצות בסוגריים מרובעים יכתבו באלפיים מילה (במקרה הטוב), ותהום כל הארץ כולה.
ולעניין הפוליטיקה: אוהבים מאוד לקרוא את עוז קריאה פוליטית, ולרוב זה גם באמת מאיר עיניים. זכורה לי ביקורת על קופסה שחורה, על הדרך שבה הציג המחבר את הבעל המזרחי השני של הגיבורה, ואת ילדתם המכוערת כמו קוף. מודה שהיה בזה משהו מביך, קצת כמו לחשוף את הבטן הרכה האשכנזיה המתנשאת. זה כן שם, גם אם לא בהכרח לכך התכוון המחבר (שאני אוהבת בדרך כלל).
אהבתיאהבתי
אני זוכרת שהיה ויכוח גדול על 'קופסה שחורה', שנים אחרי שקראתי אותו (ולא זכרתי את כל פרטיו). את הילדה המכוערת, למשל, אני לא זוכרת בכלל, ולצערי אין לי בבית עותק שאני יכולה לבדוק בו (אם כי הסתקרנתי מאוד). אבל היות שבעיניי עמוס עוז לא היה (וגם לא היה אמור להיות) אדם מושלם, אין לי בעיה גדולה עם 'נפילות' כאלה ואחרות. הוא פשוט היה סופר מחונן, שידע לעשות קסמים בכתיבתו, או לפחות בחלקה. די לי בזה. אישיותו איננה ענייני.
אשר לקריאה הפוליטית – בוודאי, הכול פוליטי, ועמוס עוז היה אדם פוליטי במובהק ובמופגן. אבל גם כשעוסקים בפוליטיקה כדאי להיזהר מהערות שהן עד כדי כך far fetched שהן מעוררות גיחוך (במקרה הטוב): ההשוואה ביו חנה גונן לישראל הימנית, בהנחה שבגלל הבנתי אותה נכון, לא עושה חסד לא עם חנה ולא עם ישראל. בקיצור: תמיד טוב לדבוק במידה מסוימת של ענווה, זה יכול רק להועיל.
אהבתיאהבתי
זה היה יהודה שנהב שלא הפסיק לזמר את הביקורת הזו לפני אחד עשרה שנה, מעולם לא קראתי את הספר אז לא ידעתי ממש על מה הוא מדבר.
אהבתיאהבתי
אני מודה שקראתי אולי ספר אחד של עמוס עוז ולכן אני לא יכולה להגיב עניינית, אבל בשבילי הביקורת נוטפת תרעלה ואין ספק שנורים כאן חיצים שמרגישים ברמה האישית, לא המקצועית.
מאוד אהבתי את המענה שלך והניתוח (אין ספק שהאקדמיה זורמת בעורקייך).
אהבתיאהבתי
גם לי יש תחושה שמעורב כאן איזה עניין אישי, או שאולי סתם קנאה.
תודה (:
אהבתיאהבתי
לא קראתי ב"הארץ". אני כבר לא מצרכני "התרבות" הזו. בשיעור היום עדכנו אותי ולמקרא דבריך שוב התמלאתי קבאס. הוא ועוד כמה בהחלט מצדיקים את הסתייגויותיך מלימודי הספרות. אני למדתי אצלו. תמיד הזכיר לי קרפדה מעורבבת עם נחש. אבל עדה, למה לחזור על דבריו? זה מוסיף אנרגיה מתועבת (אולי גם התגובה שלי)
אהבתיאהבתי
השאלה למה להתייחס לזה בכלל היא אכן במקומה, והיא תמיד עולה במקרים כאלה. המבחן שלי הוא פשוט: קראתי את המאמר לפני יומיים, הוא מעסיק את מחשבותיי ומצית את כעסי אפילו עכשיו – אז יש לו מקום בבלוג הפינתי שלי. האם הייתי מקדישה לו אייטם בתוכנית של ביקורת ספרות ברדיו או בטלוויזיה, לו הייתה לי כזאת? לא בטוח, בדיוק מהסיבה שהזכרת. אבל בפינה הקטנה שלי, אני מרשה לעצמי.
אהבתיLiked by 1 person
זו "חכמה גדולה" לחכות עד שיעכלו את מותו של האיש ומיד לצאת בביקורת. לנצל את המומנטום ולזכות בהתייחסות לדבריו הביקורתיים . סוג של מניפולציה.
כמובן שלכל אחד שמורה הזכות לאהוב או לא לאהוב את כתיבתו של עוז.
אהבתיאהבתי
הביקורות הזריזות האלה מאוד אופייניות לעיתון הארץ. הראשונה מהסוג הזה (מפרי עטו של בני ציפר) הופיעה כבר בשבוע הראשון אחרי מותו. אני חושבת שזה גרוע ממניפולציה: זה ניסיון להיראות מקורי, חדשני, מתוחכם. כאילו לומר: 'הנה תראו, אני לא כמו ההמונים הנבערים מדעת, יש לי דעה ייחודית'. וזה הדבר שמוציא אותי כל כך מהכלים. כי ברשעות אין שום דבר חדש או מקורי: היא עתיקה כמו הגבעות.
אהבתיאהבתי
ביקורת הביקורת – אותה דווקא אהבתי 🙂
אהבתיאהבתי
זה משמח 🙂
אהבתיאהבתי
אני מודה, שאני קצת מתקשה להבין:
להתעצבן בגלל ביקורת מטופשת, שאיזה מבקר ספרות כתב על כתיבתו של עמוס עוז?
אין לך דברים יותר חשובים להתרגז בגינם?
אהבתיאהבתי
דן מירון הוא מבקר ספרות מאוד חשוב, והוא כתב את מה שכתב בעיתון החשוב במדינה. זה לא דבר של מה בכך. אבל אתה צודק, לא שווה להתעצבן בגלל דברים כאלה. תנוח דעתך, אני מתעצבנת גם בגלל הרבה דברים אחרים… ותעיד על כך הקטגוריה 'טענות ומענות'.
אהבתיאהבתי
חשבתי על תגובתך. באמת.
ועדיין אינני מבין:
את מבוגרת מספיק כדי לזכור את השם הדה בושס. אותה מבקרת, שבזמן אמת פחדו מלשונה המושחזת ומעֵטה השנון. כיום, חוץ מאיתנו, זקנים ספוּרים , מי זוכר את השם?
מה אני רוצה לומר? "מבקר ספרות מאד חשוב" זה חָרטא. את עמוס עוז יזכרו הרבה שישכחו את דן מירון (לא שרָבִּים מכירים את שמו כיום, כן?).
חוץ מזה, לעניות דעתי את מספיק מבוגרת ומספיק חכמה כדי להיות מבקרת הסִפרות של עצמך. את נהנית מהספרים של עמוס עוז? – זה מה שחשוב. מדוע זה חשוב מה חושב דן מירון?
ולגבי "העיתון החשוב במדינה" – לגביו זה בטח עניין של הגדרה.
בעינָיי, "ישראל היום" חשוב פי מיליון מאשר עיתון "הארץ". בגלל התפוצה הנרחבת – ובגלל שהוא עלול לתרום לכך, שהקטסטרופה ששמה "בנימין נתניהו" תִבָּחֵר שוב לראשות הממשלה. "הארץ" הוא עיתון פָלצָני, בעל תפוצה מוגבלת מאד, שבס"ה מנסה לשכנע את המשוכנעים (שהולכים ומתמעטים).
אינני בא לחלוק על דעתך – זכותך להחזיק בה, כמובן. אני רק מבקש להראות, שאפשר להסתכל על הדברים גם מנקודת מבט שונה.
אהבתיאהבתי
כן, כמובן, את עמוס עוז יזכרו יותר, וטוב שכך. והרי כבר הודיתי בתגובתי הקודמת שאני מסכימה שאין טעם להתעצבן. ובכל זאת משהו בנבזות הזאת, שמתחבאת מתחת לאיצטלה של רוחניות, מקוריות, אומץ אינטלקטואלי ושאר ירקות – מרגיזה אותי. כזאת אני. למרבה השמחה, תוך ימים אחדים אשכח מכל העניין – שאז אמצא משהו אחר להתרגז עליו.
אהבתיאהבתי
בתרבות האמריקאית, אם היה מדובר בשתי נשים היו אומרים על זה "מיאו' בריטוני עם שליפת ציפורנים. עמוס עוז לימד לפרוס' בבאר שבע וחברה אירחה אותי לשיעור. איזה שיעור נפלא זה היה,. אפילו שכעסתי על דיעותיו בעניין אוסלו אהבתי מאד את ההופעה הסיפרותית שלו. הוא היה ספרות מהלכת
דן מירון לימד באוניברסיטה אחרת, ירושלים או תל אביב.
דן מירון מאד נחשב בשטח הספרות, הוא נחשב לאורים ותומים בה ואני באמת מתפלאת על שטרח כל כך לכתוב מילים קשות על עמוס עוז. אבל השנים עוברות חולפות וצעיר הוא כבר לו. קנאת סופרים זה בטוח.
מה שעוד בטוח רייטינג יש לו במאמר הזה, כי מי לא יקרא מאמר קורא תיגר שכזה
מניפולציה
למדתי ספרות והתעשרתי מאד. קצרה היריעה. היית נהנית, עוד חזון למועד
אהבתיאהבתי
אולי באמת קנאה, אינני יודעת. עצוב לגלות שמי שמתיימרים להיות ענקי רוח הם אנשים כל כך קטנים וצרי עין, אבל הרי גם זו איננה תגלית חדשה.
אהבתיאהבתי
אני רואה את זה המון בפייסבוק, אנשים שיוצאים נגד כל דבר שיכול להתחשב בקונצנזוס, אולי זה מוציא אותם יחודיים ומיוחדים בעיני עצמם, אני לא יודעת, אני ישר מדפדפת הלאה…
אהבתיאהבתי
וטוב את עושה 🙂
אהבתיאהבתי
לא מצליחה לקרוא כי אני לא מנויה, אבל העיתוי תמוה ולא מחמיא לכותב.
בכל אופן- ככה? על "אותו הים"? פשוט לא נכון ואני מסרבת לקבל.
אהבתיאהבתי
מבינה את הרגשתך, גם אני מסרבת.
אהבתיאהבתי
גם אני קראתי את המאמר וחשבתי שהוא מרושע ועלוב. אני לא כל כך אוהבת את עמוס עוז, אבל ׳אותו הים׳ הקסים אותי והיה דאז ספר פורץ דרך. מבקרי תרבות תמיד כותבים ׳אני חלילה לא מזלזל/ת׳ אבל הם תמיד מזלזלים. מה שכן, קצת רשעות, אם היא לא פוגעת מדי במחבר שאת אוהבת, יכולה להיות מהנה.
אהבתיאהבתי
רשעות עושה באזז ומוכרת עיתונים. זה קצת טלנובלה, כשחושבים על זה…
אהבתיאהבתי
כל הכבוד לך על כך שאת עוד מתרגזת על דברים כאלה.
אולי יעזור קצת אם נבין שדן מירון (כמו מבקרים רבים אחרים) כתב על עצמו ולא באמת על עוז.
אהבתיאהבתי
זה ניסוח מעניין, 'כותב על עצמו'. אולי יש בזה משהו. הכול אישי.
אהבתיאהבתי
יש משהו כמעט פאתטי באיקונוקלסטיקה קטנונית כזו, כלומר, כן, עמוס עוז הוא סופר בינוני, כולנו יודעים זאת, אילמלא הוא לא היה שוחה בביצה הקטנה של השפה העברית הכתיבה שלו, הפרובינציאלית להחריד, לא הייתה נוסקת, אבל זה נכון גם לגבי חנוך לוין ודודו גבע.
אני למשל שונא את תומרקין, אבל זה יזעזע אולי ארבעה אנשים בעולמנו.
אהבתיאהבתי
לא הבנתי: הקביעה שהוא היה סופר בינוני היא חלק מן האיקונוקלסטיקה הקטנונית-הפתטית, או שזו דעתך עליו? אגב, לא נראה לי שהעובדה שהוא כתב עברית הזיקה או הועילה לכתיבתו או להצלחתו: לי נראה שהוא הצליח משום שכתב טוב. לפעמים הדברים הם מאוד פשוטים.
אהבתיאהבתי
אני מתנצל, התגובה באמת הייתה קצת מעורפלת. הביקורת לגביו, במיוחד לאחר מותו, היא איקונוקלסטיקה קטנונית, וזה גם קצת מריח לי כמו פרובוקרציה לשם משיכת עיניים, לכן זה גם נראה לי מעורר רחמים. אני אומר את זה בתור מישהו שחושב שעוז היה סופר בינוני ושאילולי היה כותב בעברית, הוא לא היה מושך כמעט שום תשומת לב, כי התמות שלו תמיד היו מאד פרובינציאליות, לדעתי.
אהבתיאהבתי
אוקיי, תודה, הבנתי. ואני כצפוי לא מסכימה אתך – ולא רק משום שפשוט אהבתי את כתיבתו, אלא גם (ובעיקר) משום שאינני שופטת סופרים על פי התמות שלהם, או החדשנות שלהם, או האידיאולוגיות שלהם. אני מניחה שהקריטריון הקובע בעיניי הוא אופן ההתבוננות שלהם במציאות – וכמובן היכולת שלהם לכתוב, קרי: להשתמש במילים. זה משהו שנדחק קצת לשוליים, אבל בעיניי הוא העיקר.
אהבתיאהבתי
קראתי את הפוסט הזה בדיוק אחרי שאמי סיפרה לי שקראה את הביקורת המרושעת של דן מירון ב"הארץ" והתרגזה מאד. הקראתי לה את הפוסט שלך וזה הרגיע אותה, להבין שהיא לא היחידה שהתרגזה ממנו. אז תודה לך על כך 🙏
אני לא קוראת עיתונים או פייסבוק (כמעט) ולכן לא נתקלת בביקורות מרושעות ושטחיות שכאלה, ולכן פחות מתרגזת כנראה. כפי שכתבתי לך בפוסט שבו הספדת את עוז, אהבתי את מה שקראתי, ואת מה שלא הצלחתי לקרוא אנסה לקרוא שוב…….
אהבתיאהבתי
על לא דבר, אני שמחה שהפוסט שלי הועיל 🙂
רק הערה אחת: זו לא בדיוק ביקורת שטחית. זה מבקר מאוד נחשב, במוסך ספרות נחשב, ולמאמרו הוקדש יותר מחצי מן המוסף: מאמר ארוך, מקיף, רציני ויסודי. וגם מבחיל, לא אכחיש.
אהבתיLiked by 1 person
הרי עוד דוגמה לאוסף הכתבים וכתבותיהם/'מאמריהם' שבגללם הפסקתי מנוי לעיתון הארץ.
הנקמה במבקרים היא ההצלחה הציבורית שאינה מתחשבת בדעתם.
אהבתיאהבתי
אני תוהה בעניין הנקמה. כי מבחינה מסוימת, לפחות על פניו, בשביל אנשים שכותבים כאלה ביקורות – זו לא מחמאה גדולה כשמסכימים אתם: עצם הקונטרוברסליות שלהם היא הדלק שמזין אותם. אני די מאמינה שהם גאים בדעותיהם הייחודיות, שאותן הם יכולים להציג לעצמם כחדשניות ו'אמיצות'. אני חושבת שדן מירון היה עלול להתאכזב לו היה מאמרו מתקבל בתשואות.
אהבתיאהבתי
בסופו של דבר, אוסף כתבים כאלה בעצם פוגע בתפוצת עיתון הארץ ולכן זו בעיה מערכתית שלהם…
אני מקווה שיש רבים שאחרי כתיבה של מבקרים כאלה לא ישובו לקרוא יותר חומרים שלהם, כמו שלא שבים לאכול יותר במסעדה גרועה (ואני נמנה ביניהם).
אהבתיאהבתי
אבל אז אתה מפספס את התיקון שהם הציעו לזה השבוע (:
ראה כאן:
https://odblogiada.wordpress.com/2019/02/02/%D7%9C%D7%9E%D7%A2%D7%9F-%D7%94%D7%A1%D7%93%D7%A8-%D7%94%D7%98%D7%95%D7%91/
אהבתיאהבתי
טוב למערכת הארץ שלפחות פרסמו תגובה ראויה (אם כי מאוחרת) למאמר הביקורת הפרובוקטיבי הזה, שנכתב לפני שהתקשו רגבי האדמה על קברו של האיש.
זה עדיין לא משנה את דעתי שעיתון הארץ הפך למסעדה שלא אחזור אליה.
אהבתיאהבתי
פינגבק: למען הסדר הטוב | בלוגיעדה