אז מה את עושה כל הזמן

עברו כבר שלושה חודשים מאז שיצאתי לפנסיה. מצד אחד אני רוב הזמן ממש עסוקה, מצד שני מרגישה שלא עושה כלום. יכול להיות שזה מפני שנתתי לעדה ק. להשתלט עליי סופית, ונעשיתי נרגנת ומרירה. ימי קורונה הם הזדמנות מצוינת לתרגל מרירות. מספיק להגיד, בצדק: זה לא ייגמר לעולם, ואז תכף נקלעים למוֹד המריר.

פעמיים בשבוע אני הולכת לחטיבת הביניים (שבה, אי אז, למדו הילדים שלי) כדי לתת (בהתנדבות) עזרה לתלמידים (אנגלית ועברית וכאלה). זה בינתיים מתקדם בעצלתיים, המערכת עוד לא התייצבה לגמרי, מקווה שזה ישתפר. אחרי זה, פעם בשבוע שיעורי ציור. לפעמים יוצא פעמיים. זה כבר שלושה עד ארבעה בקרים בשבוע. בשאר הבקרים יש בישולים, איכשהו יותר מאשר קודם, אולי בגלל הקורונה, אולי בגלל שכבר אין לנו השלמות למטבח/פריזר מחמותי (שהייתה ממש אדם מאכיל, ונפטרה לפני יותר משנה). בשנים האחרונות היא כבר לא כל כך בישלה, אבל פקדה על המטפלת לבשל בשבילנו. אני לא חיבבתי את הסידור הזה (משום שאני נרגנת וכפוית טובה), אבל עכשיו שנתיב האספקה הזה נחסם אני מבינה שזה די עזר לי במשך השנים לצלוח את השבוע. מה עוד? מאז שובנו משווייץ (בעצם עוד מלפני שובנו) יש בבניין שלנו שיפוצים וחיזוקים למיניהם (לא תמ"א, אבל דברים הכרחיים), כולל, חלק מהזמן, פיגומים – ובעיקר כולל כמויות אינסופיות של רעש ואבק. אז אני משתדלת להקפיד על ניקוי אבק יותר מכרגיל (אף פעם לא הייתי טובה בזה) – ופחות מיממה אחרי הניגוב, האבק שב לרבוץ על כל הרהיטים, ואפילו על הרצפה, שנעשתה חלקה מדי בגללו. כשהוגולינה מתרוצצת פה היא לפעמים ממש מחליקה על האבק הדקיק, כאילו היה משטח קרח.

מעבר לזה הגדרתי לי ארבע משימות יומיות: כל יום פסנתר (כשעה), כל יום טיול רגלי בחוץ (כחצי שעה עד שעה), כל יום התעמלות (לבדי), כל יום לימוד דנית בתוכנת המחשב. כדרכי בקודש, זה לא תמיד מצליח לי – ואז כשאני הולכת לישון אני עושה ספירת מלאי ומונה את מה שהתפספס ולא הספקתי (רק על ההתעמלות אני מקפידה כל יום, זה כבר עשרות שנים ככה ולא אתן לפנסיה להרוס את זה). שאז אני נזכרת בקרוב שלי שטען, אחרי שיצא לפנסיה, שהוא שוקל לחזור לעבודה כדי שיוכל סוף סוף לנוח קצת.

אף פעם לא הייתי כישרון גדול בפסנתר. בקריאת תווים הייתי דיסלקטית לגמרי, ורק בבגרותי התחלתי להבין מי בכלל נגד מי על החמשה. גם היום אני קוראת לאט וגרוע, אבל צולחת את זה איכשהו. אמא שלי הייתה המורה שלי (ושל רבים אחרים) לפסנתר, והיא תמיד תמהה על איך שלא הצלחתי ללמוד לקרוא תווים כמו שצריך, וגם על איך שהצלחתי להסתדר בלי זה (בעזרת השילוש הקדוש: שמיעה טובה, זיכרון טוב, ורמאות). היא גם תמיד תמהה איך אחרי שבועות שהזנחתי את התרגול יכולתי לחזור לנגן באיכות פחות או יותר סבירה. אבל הגיל שינה את המצב: היום אני מאוד תלויה בתווים, מסתדרת פחות בלעדיהם, אבל לא מספיק מהירה גם לעקוב אחריהם וגם לנגן בו זמנית באיכות נסבלת. ואם אני לא מתרגלת משהו יום-יומיים, אחר כך אני צריכה להתחיל הכול מן ההתחלה. כבר אמרו חז"לינו: הכי טוב ללמוד כשצעירים.

מה שכן: בתווים הישנים שלי נשמרו עוד הרבה סימוני עיפרון שאימא שלי סימנה – הוראות (ידיים לחוד! לנגן לאט!), איצבוע וכדומה. אני גם עדיין שומעת בראשי את ההערות שלה. שאלו אותי למה לא אלך ללמוד אצל מורה, בצורה מסודרת. אז ראשית אני עצלנית, שנית חששנית, שלישית אוטו-דידקטית, ורביעית – עוד שומעת את אימא שלי בראשי. וכשיש משהו שאני בכל זאת לא מצליחה לפצח, אני שואלת בטלפון את אחותי הבוסטונית ומקבלת תשובה ממצה.

דווקא לימוד הדנית הולך יפה. היות שהתוכנה לא באמת מסבירה כלום, אני צריכה להיוועץ לפעמים בספר הלימוד הישן שלי, ומאוד גאה כשאני מוצאת תשובה לתהיותיי. לאחרונה הוספתי גם יוונית. פעם למדתי יוונית קלאסית, עכשיו אני משתלמת במודרנית. זה מאוד נחמד, ויש עוד כל כך הרבה שפות שאפשר ללמוד, כך שמשעמם לא יהיה לי. אפשר אפילו אספרנטו! יידיש! רוסית! מכל טוב הארץ.

מה עוד. קוראת בקינדל ספרים של אן טיילר. לא כולם נפלאים, אבל אני מוצאת בהם עניין. וחוץ מזה צופה ביותר מדי חדשות (לאחרונה התחלתי להתעייף מזה ולעזוב באמצע המהדורה). אנחנו גם צופים בסדרות שונות, חלקן ממש טובות. אחרי תקופתנו הסקנדינבית (איסלנדית ודנית, כולל 'זאב זאב'), ראינו לאחרונה את Maid האמריקאית. היא נחשבת לסדרה מעולה, אבל משהו בה הפריע לי מאוד. לא יכולה להגדיר בדיוק מה.

ויש גם אחוזת דאונטון הנצחית, כל העונות. ראש המשפחה מתלונן שהיא הופכת בהדרגה לאופרת סבון. כמו דאלאס, הוא אומר (שנינו עוד זוכרים את דאלאס, אבל אני מניחה שרוב הצופים כבר לא יודעים מה היא הייתה. לא הפסד גדול). אז כן, היא מתארכת ומסתבכת, לפעמים שלא לצורך. אפילו את הטריק הישן מכולם – של בן משפחה שחוזר פתאום אחרי שכולם חשבו שהוא מת – ניסו שם. אבל היא עשויה היטב מאוד, והשחקנים נהדרים (הו, מגי סמית' המופלאה!) בקרוב, כך קראתי, יהיה בה עיסוק נרחב בשפעת הספרדית (מלחמת העולם הראשונה זה עתה הסתיימה שם). אני באמת סקרנית לראות את הפרשנות שלהם למגפה ולהתנהגות לצידה. נראה אם ההיסטוריה אכן חוזרת על עצמה (זה הרבה יותר נחמד בתור דיון אקדמי מאשר כחומר שאשכרה צריך לחיות אותו). אז זה הולך להיות ממש מרנין נפש: שפעת ספרדית ערב ערב בקופסה, ואומיקרון בשאר שעות היום בחוץ. הה. שעשועים לא יחסרו לנו.

25 מחשבות על “אז מה את עושה כל הזמן

  1. את לא משועממת, משפע הדברים שכתבת, אני מבינה שזה באמת המרמור שהשתלט.
    מגיע לך גם לנוח להתרווח לך בבוקר במיטה החמימה ולהתפנק. הכי התלהבתי מההתנדבות שלך, היא בהחלט מועילה לילדים, כאשר אין למורה את הזמן להקדיש לכולם.
    התעמלות? מה זה? הפסקתי אחרי בעיות הגב, עם הפילאטיס והאמת שאני פוחדת לחזור, אחרי שהרופא הזהיר.
    מרגישה שאני מתנוונת בתחום הזה.

    אהבתי

  2. בתחילה כשיצאתי לפנסיה פחדתי מהריקנות וסידרתי לעצמי פעילות של חוגים מדי יום. במשך הזמן נרגעתי והבנתי שכיף גם להתעורר בבוקר מבלי שתהיה שום פעילות מתוכננת ולתת לדברים לקרות מעצמם. לאט לאט נשרו החוגים, ואני מוצאת לעצמי עיסוקים לא מתוכננים לרוב והעיקר נהנית רוב הזמן. מקווה שגם את.

    אהבתי

    • זמן יציאה לפנסיה הוא זמן מיוחד. צריך לתת לו זמן לזמן הזה. לנשום. לאט. לבדוק מה באמת חשוב מה נותן משמעות. איך מארגנים את הזמן ביעילות ומצד שני לא בבהילות. זה לוקח קצת זמן אבל האיזונים מגיעים.
      תהני.

      אהבתי

    • כל שעה זה בשאיפה. לא תמיד מצליח לי, ויש ימים שאני לגמרי מדלגת על זה. היות שזה גם מקים רעש, אי אפשר סתם להתיישב לזה בכל שעה, זה דורש תכנון.
      דואולינגו חמודים:)

      אהבתי

  3. אני רק רוצה לומר:
    1. מרמור זה דבר לגיטימי לחלוטין.
    2. הפנסיה שלך נשמעת נפלאה ומלאת אישיות.
    3. אני זוכרת את דאלאס!!! כל העונה שבובי מת פשוט הרגה את הסדרה הזו.

    אהבתי

    • לעונה שבובי מת כנראה לא הגעתי… הפנסיה שלי בינתיים בסדר, פחות או יותר. ומסכימה בעניין המרמור. ותודה על העידוד:)

      אהבתי

  4. איזה כיף לקבל הודעה שיש פוסט חדש שלך, עדה! הכותרת החזירה אותי תשע וחצי שנים אחורה, כשהפסקתי לעבוד, ואנשים היו שואלים אותי "אז מה את עושה כל היום?". בהיותי מי שאני (שאלות מתפרשות לי בגוף כחקירות…..עוד שריטה מני רבות שפיתחתי בילדות עם הורי) נהגתי לענות בהתרסה "כלום". ושיתפוצצו מקנאה או שיפוטיות או מה שתגובה כזאת גוררת אחריה.
    אבל נשמע, עדה יקרה, שאת עושה כל מיני דברים שממש עושים לך טוב או לפחות מיועדים לעשות לך טוב, ועם הזמן אני מאמינה שתתפתח לך באמת סוג של שיגרה ברוכה שכוללת קצת מזה וקצת מזה. גם עם המרירות שמשליטה עלייך עדה ק. יקירתנו.
    ההתנדבות בחטיבה היא ממש ברוכה. הבישולים – מילא, אפשר להגיע למצב שנהנים מזה או שפשוט שמחים לעשות על זה V. ניגוב האבק הסיזיפי – מוכר ולא חביב מתקופות של שיפוצים (שלנו ו/או של שכנים סביבנו) – ממש לא חביב אבל אין ברירה כמובן. בסוף זה יסתיים. נהניתי לדמיין את הוגולינה עושה גליצ'ות החלקה על הרצפה.
    איזה כיף שאת מנגנת פסנתר. שעה. כל יום. טוב, זו השאיפה אבל איזה כיף!!! אם בכל זאת יבוא לך לקבל כמה שיעורים יש ממש קרוב אלייך מורה מקסימה שאוכל להפנות אותך אליה. מבוגרת, אירופאית (לא החלטתי אם רוסיה או פולניה או משהו אחר, את בטח תזהי).
    בצעירותי עקבתי בלי בעייה אחר התווים אבל דווקא היום אני מסתמכת הרבה יותר מדי על האצבוע (שאני מכינה לעצמי מראש) וכל הזמן במקביל לחוברת התווים יש לי את החמשות (מפתח סול, מפתח פה) מול העיניים לצורך התייעצות. לגמרי מזדהה.
    לימודי השפות מעוררים בי קנאה. אמנם את מעידה על כך שהתוכנה לא ממש עומדת בדרישות ואת נאלצת לפנות לספרי לימוד ישנים, אבל בא לי גם.
    אני חושבת שאני יודעת מה מפריע לך ב-MAID (ראיתי רק שלושה פרקים בינתיים). לא יודעת להגדיר אבל מרגישה אותו הדבר. מישהי (אולי תיאו? אולי מגיבה אחרת) ציינה את הפאסיביות המוגזמת שלה אבל אני לא בטוחה שזה זה. יש משהו מאד מכמיר לב בבחורה הזאת אבל גם מקומם. T לא רוצה להמשיך לצפות כי זה מדכא אותו.
    את דאונטון ראיתי – כל העונות וגם הסרט. מעולה. ניסיתי להיזכר עכשיו בפרק/ים אודות השפעת הספרדית ותהרגי אותי – אני פשוט לא זוכרת. אולי מתי שהוא אצפה בכל הסידרה מההתחלה.

    אהבתי

    • בינתיים היה רק פרק אחד על השפעת הספרדית, והוא לא היה מאוד אינפורמטיבי (השתמשו בו בעיקר כדי להיפטר מדמות שלא היו זקוקים לה יותר בעלילה). אני קיוויתי שיהיה עיסוק בשאלות החברתיות שהיא עוררה (שמעתי למשל שגם אז היה איזה ויכוח על מסכות – חיסונים לא היו, אז נשאר להתווכח רק עליהן), ועניין אותי לראות אם הם באמת היו יותר ממושמעים ואלטרואיסטים מהישראלים. יש לי איזו אמונה לא מבוססת שבני אדם בכל מקום ובכל זמן הם פחות או יותר אותו הדבר (ככתוב, סדנא דארעא חד הוא).
      אותי MAID גם קצת הפחידה (משהו בעריכה שמזכיר סצנות בסרטי מתח), אבל בעיקר היו בה חורים מאוד לא אמינים. הדמות של הילדה הקטנה היא פלסטית לגמרי בעיניי, וגם האבא נשאר לא מפוענח מבחינתי.
      בעניין השפות, אם בא לך: התוכנה נקראת DUOLINGO. את יכולה לבחור כל שפה שבא לך, ואם את יודעת אותה קצת, הם יעשו לך מבחן כניסה קטן ויחליטו מה הרמה שלך וימשיכו משם. אני באמת לומדת הרבה: הם מאוד יסודיים. אבל הם לא מלמדים כללים, אלא נותנים לחיים האמיתיים ללמד אותך. כלומר, זה לימוד לגמרי מעשי ולא תיאורטי, ולי התיאוריה חסרה לפעמים. בכל מקרה אפשר להתגבר על זה, הם אפילו מציעים שם אופציות של 'דיון' שבהן מתבררים חלק מהדברים שלא הבנתי.
      ותודה תודה:)

      Liked by 1 person

  5. הו, המירמור הזה…
    ככל שאני הולך ומזקין – אני בפירוש מעלה על עצמי שכבות של מירמור, שלא היו שם בעבר.
    אני תוהה, מה גורם למירמור הזה: הגיל, כשלעצמו? התחושה שאנו מתקרבים לסוף המסלול? המציאות האובייקטיבית (קורונה וכל החרא הזה)? ההבנה, שהעולם היום פחות טוב, בכל מיני מובנים, מהעולם שהיה פעם? פחות טוב, מהעולם שהיינו רוצים להשאיר אחרינו?
    כי במובנים לא מעטים, העולם דווקא טוב יותר: נוח יותר לחיות בו, למשל.
    אמנם לא לכולם, אבל לחלק נכבד.

    ובקשר למה שאמפי כתבה, "נהגתי לענות בהתרסה "כלום"":
    אז אין באמת "כלום". גם מי שלא עושה כלום – עושה משהו:
    ישן, מתחרדן בשמש, גולש באינטרנט, קורא ספר, מאזין למוזיקה, מעלעל בעיתון, מדבר עם אנשים אחרים, צופה בטלוויזיה (חדשות, תוכניות, סרטים, סדרות), אוכל, מבשל, קונה, וכו'.
    עובדה היא, שהזמן עובר גם אצל אנשים ש"לא עושים כלום".
    ה"לעשות משהו" הוא בעיקרון מצב נפשי. יש אנשים שזקוקים לפעילות רבה. אני מניח, שזה תלוי בנושאים רבים: אופי אישי, תחושה של בזבוז הזמן אם לא עושים משהו, תחושת ערך עצמי, תחושת משמעות, הרצון לתרום לאחרים/לעולם – ואפילו היכולת של האדם לשהות בחברת עצמו.
    כן, לא כולם באמת חברים של עצמם.

    אהבתי

    • אני לא חושבת שהיום העולם הוא פחות טוב משהיה. נראה לי שפשוט אנחנו בגרנו (מאוד) ונוכחנו לדעת שמה שחשבנו אי-אז לא תמיד היה נכון. זו ההתפכחות שבאה עם הגיל. היא לא תמיד דבר שלילי. אבל היות שאני חושבת שההתנהגות הממוסדת העכשווית (גם של נתניהו וגם של בנט שמשתדל להיראות יותר נתניהו מנתניהו) מול הקורונה היא מטורפת, פיתחתי הרבה מרמור: אין לי כוח לזה יותר.

      הידעת? על פי המילון, גם 'כלום' הוא משהו:)

      Liked by 1 person

      • איך לומר, לא רק "ידעתי" – אלא אני עדיין יודע, ברגע זה ממש.
        בגיל מתקדם, זה לא משהו לזלזל בו…

        חשש התגנב לליבי, שמסע בארץ ישראל, לאיתור אנשים שמקפידים לומר/לכתוב "לא כלום" – עלול להיות מסע ארוך, מתיש, ואף מאכזב.

        Liked by 1 person

  6. וואווווווווו
    אני ויתרתי על הכל. אמנם אני עוד עובד 1/3 משרה, אבל משיסתיים גם זה, לא אעשה דבר. אין לי, אישית, צורך למלא את חיי בעיסוקים. חיי מלאים בלחיות אותם בדרכי, כמובן.
    כל הכבוד לך

    אהבתי

  7. מודה ומתוודה שבעיני השיפוצים והאבק האינסופי הם סיבות קשות ומוצדקות פי אלף להתמרמר על העולם מאשר הקורונה.

    אהבתי

  8. האמת שאמא שלי ממש נהנית מאז שהיא יצאה לפנסיה.
    פתאום הזמן שלה בידייה
    פתאום יש לה זמן לעשות דברים שלפני כן לא היה לה זמן אליהם.
    יש נכדים, אז גם עבורם יש זמן איכות עם סבתא.
    אבא שלי, טוב הוא בפנסיה, אבל בגלל שהוא תמיד נמצא בחרדות כספיות הוא עובד. והוא עובד גם בשישי ולפעמים גם בשבת (אמנם לא משרה מלאה אבל עדיין).

    נראה שמילאת את שגרת היום שלך בשלל דברים משמחים.
    זה שונה ששגרת היום היא לא מה שהיית מורגלת בו שנים
    אבל לכל דבר אפשר להתרגל, והרגלים חדשים אפשר לאמץ
    וסך הכל נחמד שאפשר לעשות דברים בקצב אחר ושונה

    אהבתי

  9. פינגבק: שרביט הספרים האהובים עליי – החיים שלי (או של אחרים)

  10. פינגבק: Bloganuary | בלוגיעדה

סגור לתגובות.